CsaládTükörkép

Több minőségi időt a gyermekeknek!

Három évvel ezelőtt, 2015-ben hozták nyilvánosságra annak a felmérésnek az eredményét, amely azt vizsgálta, hogy mennyi időt töltenek együtt gyermekeikkel a szülők. Az eredmény sokkoló: a magyar szülőknek átlagosan napi 7 percük van arra, hogy foglalkozzanak gyermekeikkel. Hogy mit is jelent pontosan a minőségi idő, és mit tehetünk mi, szülők, hogy ezen az ijesztő statisztikán változtassunk, kiderül az alábbi írásunkból. 

Vajon 2015 óta nőtt a gyermekeinkkel töltött percek száma, vagy tovább csökkent? Elnézve napjaink egyre gyorsuló, egyébként is rohanó világát, a válasz majdhogynem egyértelmű.

Nyilvánvaló, hogy egy szülő lényegesen több időt van együtt a gyermekével napi átlag 7 percnél. Sok szülő hordja rendszeresen iskolába, különórákra a csemetéjét, és az estéket is együtt töltik otthon. De akkor mi itt a probléma? Nos, a hangsúly az együtt eltöltött idő minőségén van.

A minőségi idő

Amikor egy szülő otthon van a gyermekével, de a gyermek leckét ír, a szülő főz, az nem számít együtt töltött minőségi időnek, mint ahogy az sem, amikor iskolából hazafelé az autóban a felnőtt a forgalmat figyeli, vagy azon gondolkozik, hogy milyen tennivalók várnak még rá, a gyermek pedig valamelyik közösségi oldalon szörfözik.

A gyermekünkre fordított idő akkor lesz minőségi, ha beszélgetünk, vagy valamilyen közös tevékenységet végzünk vele. Ez ma már sokkal több szervezést igényel, mint régen, amikor az anyák dolga kizárólag a háztartás vezetése és a gyermeknevelés volt, és az apáknak sem kellett a főállásuk mellett másod-, sőt “harmadállást” vállalniuk. Gyermekünk megfelelő lelki fejlődése szempontjából azonban elengedhetetlen, hogy minél több minőségi időt töltsünk vele, legyen akár óvodáskorú vagy középiskolás.

Ötletek a tartalmas együttlétekre

Jelöljünk ki egy délutánt, amikor ha esik, ha fúj, csak a gyermekünkkel foglalkozunk. Legyen ez az idő csak az övé. A gyermek igényeitől függően megnézhetünk közösen egy mesét/filmet, elmehetünk múzeumba vagy kirándulni, főzhetünk/süthetünk valamit a gyermek bevonásával, de ha csak a kanapén beszélgetünk, már akkor is elmondhatjuk, hogy minőségi időt töltöttünk együtt.

A rohanó hétköznapokba is csempészhetünk pár közösen eltöltött minőségi percet, ha a rutintevékenységeink közben nem a következő megoldandó feladaton agyalunk, hanem beszélgetünk a gyermekünkkel. Egy közös reggeli, vagy a hétvégi konyhai tevékenységek közben remekül meg lehet beszélni a problémákat, de arra is kiváló alkalmak ezek, hogy együtt megtervezzük a következő közös programunkat.

Képek forrása: pixabay.com

Megosztás:

Válaszolj

E-mail címed nem fog nyilvánosságra kerülni. A szükséges mezőket * jelöltük