Család

Közeledik az Idősek Világnapja: Ön mit tett ma idős rokonaiért?

Közeledik az Idősek Világnapja: Ön mit tett ma idős rokonaiért?

1991 októberétől jegyzik az Idősek Világnapját. A kezdeményezést az Az ENSZ közgyűlése indította. A célja az, hogy minden évben legyen legalább egy olyan nap, amikor mindenki azokra az értékekre gondol, amelyeket az idősödő emberek életük során felhalmoznak, szűkebb és tágabb környezetüknek átadnak. Változó dátumú ünnep: ebben az évben október 2-án tartják.

Sok településen programokat szerveznek az Idősek Világnapjának alkalmából, melyet bizonyára sokan igénybe vesznek – ám mindig sokan vannak olyanok, akik mozgásszervi, vagy anyagi okokból még ilyenkor sem tudnak egykönnyen kimozdulni otthonukból. Esetleg nem is akarnak…
Az időskor sajnos sokaknál azzal is jár, hogy egyre kevésbé is vágynak szervezett társasági eseményekre. Ez összefügghet időskori depresszióval és akár azzal is, hogy néhányan szellemi képességük csökkenését érzékelve, inkább elkerülik a számukra egyre megerőltetőbb szociális helyzeteket. Pedig a társaság mindenkinek jót tehet!
Kutatások igazolják, hogy a szociálisan aktív embereknél 50 százalékkal kisebb valószínűséggel fejlődik ki szellemi leépülés, mint elszigetelten, stressz alatt élő embertársaiknál. Ezért is érdemes minden lehetőséget kihasználni arra, hogy valamilyen közösségi programon vegyünk részt!

Görgessen tovább: a kép alatt elolvashatja, hogy miért fontos az idősek számára társaságba járni?

egyedülálló idős hölgyek
Nagyon ajánlott idős korban is aktívan tartani az agyunkat. Ha érdekes programokkal kötjük le magunkat, nyomasztó gondolatokra, idegeskedésre is kevesebb időnk jut. A társas kapcsolatok, a kommunikáció lehetőségecsökkenti a depresszióra való hajlamot is.
Ha vannak idős emberek a családtagjaink között, tegyük meg érte az a figyelmességet, hogy gyakran meglátogatjuk és olykor a számára is érdekes eseményekre hívjuk meg! Érdeklődjünk, hogy a környékünkön hol szerveznek októberben az idősek számára rendezvényt, és gondoskodjunk arról, hogy ő is részt tudjon venni rajta!

Járjunk jó példával a gyermekeink előtt: az idős családtagjainkkal való bánásmód a következő generációk számára is mintaként szolgálhat!

Írta: Tihanyi-Konda Szilvia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:
Mit tegyünk őszi rossz közérzet ellen?
A depresszió megszüntetése – 9 pontban

Képek forrásai:
https://www.homeinstead.co.uk
www.dailymail.co.uk/www.alamy.com

Megosztás:

Válaszolj

E-mail címed nem fog nyilvánosságra kerülni. A szükséges mezőket * jelöltük